La democràcia augmentada (AD) és la idea d'utilitzar bessons digitals per ampliar la capacitat de la gent de participar directament en un gran nombre de decisions democràtiques. Un bessó digital, un agent de programari o un avatar es defineix vagament com una representació virtual personalitzada d’un humà. Es pot utilitzar per augmentar la capacitat d’una persona per prendre decisions, ja sigui proporcionant informació per donar suport a una decisió o prenent decisions en nom d’aquesta persona. Molts de nosaltres interactuem amb versions simples de bessons digitals cada dia. Per exemple, els proveïdors de pel·lícules i de música, com Netflix, Hulu, Pandora o Spotify, tenen representacions virtuals dels seus usuaris que utilitzen per escollir la següent cançó que escoltaran o ecomanar pel·lícules segons els gustos i interessos personals. La idea de la democràcia augmentada és la idea de potenciar els ciutadans amb la capacitat de crear representants personalitzats d'IA per augmentar la seva capacitat de participar directament en moltes decisions democràtiques.
«La democràcia es pot actualitzar o millorar la tecnologia i les noves idees, estic convençut d'això», es proporciona en aquest sentit el físic físic César Hidalgo, al capdavant del grup Aprenentatge Col·lectiu, també del MIT Media Lab. «En el futur, podrem automatitzar diverses tasques dels governs. Els polítics han de ser millorats per algoritmes, treballaran amb equips de persones especialistes en ser veritables servents del poble », afegeix, si més no polèmic.
En el grup d'Hidalgo, en el qual treballen, enginyers computacionals, psicòlegs, economistes, geògrafs i dissenyadors, disseccionen com aprenen els països, les organitzacions, els equips i les regions, i com utilitzar aquest coneixement per millorar la societat. Ara Hidalgo participa en un projecte nou i ambiciós que ell anomena «democràcia augmentada».
«Tenim un sistema polític que és imperfecte, que ha funcionat més o menys durant els últims dos-cents anys. I és millorable », argumenta aquest físic, per a qui el primer que ha de canviar és sobre què parlem: cal abandonar el "qui" com a focus del debat i començar a pensar en el com. «Disposem d'eines que permeten que el ciutadà s'empoderi i augmenti la seva participació. S'evitaran molts casos de corrupció o projectes mal pensats o innecessaris. »
La idea de la democràcia augmentada va sorgir fa tot just un any, quan Hidalgo estava a Xile presentant un altre projecte. En una reunió amb periodistes d'un diari digital, parlar de la relació, antiquíssima, entre democràcia i periodisme. En teoria, diu Hidalgo, els diaris escriuen històries en què es descriu el comportament dels polítics perquè la gent pugui prendre les millors decisions sobre els líders o els líders. El problema és que és realment complicat no quedar-se en la punta de l'iceberg.
«La intel·ligència artificial pot ajudar a generar informació contrafactual», llança el xilè. I s'explica: imagini que es pot prendre en compte totes les lleis que està votant el parlament, el congrés, i fer que tota la societat també la votació. Això va permetre als representants polítics amb els seus membres.
El problema és què fer que la població participi en cada votació de llei resultarà extremadament car i complicat. De fet, en el marc de l'Estat espanyol hi ha alguns projectes que estan intentant implementar implementacions de democràcia directa, com decide.madrid.es.
Què és l'espai de propostes de ciutadanes? | decide.madrid.es
Però, ¿i si poguéssim delegar el nostre vot? «Amb un agent virtual, com un avatar, podríem. Es tracta d'un algoritme que aprèn de tu, de les teves preferències, que t'entrenes, que es nodreix de les teves dades i prediu la teva elecció », etziba Hidalgo. I, de la mateixa manera que el nostre pensament evoluciona, l'algoritme evoluciona amb ell. Amb nosaltres.
Tornant a l'exemple del diari, els mitjans de comunicació s'han convertit en una plataforma en què els usuaris es poden registrar, i en el seu avatar perquè es pugui realitzar prediccions. El diari podria tenir en compte cada cas què va votar el congrés o un dret polític i quina població. «El quart poder pot fer servir la intel·ligència artificial com una manera d'aconseguir un índex més elevat de participació i de donar una informació contrafactual», assegura el xilè.
Imagini que vostè pot participar i decidir com es distribueix el pressupost estatal, local, autonòmic, dedicat a la inversió pública. Imagineu que li agradaria participar-hi, puntuant les coses que més els importa, com educació, transport, recreació en els diferents barris, etc. «És una informació molt valuosa per a les tècniques del govern que es relaciona amb la redacció pública.»
Pensar que en el futur pot deixar la presa de decisions en mans d'un mini-jo virtual que predigui davant de cada situació què és el que nosaltres triaríem és controvertit per a molts. Hidalgo, davant d'aquest plantejament, com Alonso, insisteix que els algoritmes que tindrem en el futur -tant els que farem en la compra al súper per nosaltres com els que diran en els nostres drets. . Ens ajudem en la mesura que determinem. «Són una eina, com una bicicleta, que no va sola. Ets tu qui decideix cap a on vols anar, la bici simplement t'ajuda a arribar més ràpid », assegura.
Però, i els ciutadans, tenim ganes de decidir contínuament, en una època en què tenim accés a una quantitat important d'informació i en la que se'ns demana tot el temps que fem eleccions?
Els algoritmes seran una autèntica revolució que ens ajudarà a ser capaços de suportar l'excés d'informació. Han de ser eines creades pels ciutadans, que funcionin en un sistema obert i distribuït. El teu avatar pot córrer en una instància privada en el teu ordinador o en el núvol, i només té accés a una informació concreta teva. És un sistema que et fa una pregunta i ell dóna una resposta.
Cristina Sáez (2018). Democracia aumentada. CCCBLAB.