diumenge, 13 de novembre del 2011

Democràcia 4.0

      Read this post in English

      He conegut, amb una mica de retard, la proposta de Juan Moreno Yagüe, Democràcia 4.0, que em sembla una d'aquelles escasses idees brillants que realment pot canviar la forma de fer política en democràcia.

      Al juny de 2010, Juan Moreno Yagüe, advocat sevillà, va redactar un escrit de caràcter administratiu, fonamentant-ho en les normes vigents que contenen les lleis, sol·licitant al Congrés dels Diputats que li permetés participar en les votacions de la Càmera (1). Des de la seva casa, per Internet. La idea és senzilla:

    Els  representants polítics representen la sobirania popular, però aquesta resideix en el poble (art. 1.2 de la Constitució Espanyola).

    Com a ciutadans, tenim el dret de participar directament en la presa de decisions que ens afecten. Ara sabem que això és possible gràcies a Internet.

    Existeix la possibilitat de descomptar una quota de representació corresponent a la relació entre nombre de representants i nombre d'electors. Per exemple, a Espanya, hi ha 35 milions d'electors representats per 350 diputats. Aproximadament, això suposa una quota de representació de 100.000 electors per diputat.

    Com que tots els diputats, en conjunt, representen la sobirania popular, Juan Moreno Yagüe proposa descomptar a tots ells la quota de representació corresponent al nombre de persones que decideixen exercir el seu dret a vot.

    Per exemple, si en una votació al Congrés dels Diputats votessin 300.000 persones, el diputats en conjunt disposarien de 347 vots i 3 quedarien en mans dels votants populars. En dos casos extrems, si participessin menys de 100.000 persones, els diputats continuarien disposant de 350 vots (la situació actual. Si votessin 35.000.000 de persones, en aquesta votació particular, els diputats no disposarien de cap vot.

    La Democràcia 4.0 es pot aplicar òbviament a tots els parlaments, només cal que la constitució reconegui que la sobirania resideix en el poble, i calcular la relació entre representants polítics i electors.

    La primera vegada que em vaig trobar amb la idea de la democràcia directa va ser en un article de Brian Beedham a The Economist (2). Des d'aleshores he intentat seguir el tema, fins i tot a través de llibres i articles de recerca, perquè afortunadament, aquest és un camp on es recullen dades i es fa una bona investtigació (3). Democràcia 4.0 és la primera nova idea en aquest camp amb la que m'he trobat i a la que veig una sèrie d'avantatges sobre els referèndums tradicionals. Es tracta d'assolir un equilibri: les cambres de representants han de continuar existint i treballant, de vegades calen referèndums, de vegades calen iniciatives populars, però la Democràcia 4.0 pot suposar un instrument per aprofundir en la democràcia. Aprofitem-lo i donem-li suport.

    Roda de prensa de presentación de Democracia 4.0

    Referències

    1. Democracia 4.0

    2. Brian Beedham (1996). Full democracy. The Economist, 21 de desembre de 2006.

    3. Veure per exemple el Centre for Research on Direct Democracy (c2d) o l'Initiative and Referendum Institute Europe (IRI Europe)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada