diumenge, 15 de gener del 2012

Energies alternatives

De tots els problemes relacionats amb el medi ambient i la natura finita dels recursos naturals, el que crec que té algunes possibilitats de resoldre’s és el de l’energia. No sóc cap especialista, però els noticiaris científics bullen amb notícies sobre nous desenvolupaments que configuren una família de possibilitats que en els propers anys podrien començar a proporcionar fonts alternatives d’energia eficients i viables econòmicament. No crec que veiem l’aparició sobtada d’una solució per als problemes energètics del món, per exemple l’anunci que es posa en funcionament un reactor de fusió. Més aviat suposo que es produirà una escalada en l’aparició de noves tecnologies que s’aplicaran en àmbits diferents i que permetran poc a poc dependre menys dels combustibles fòssils.
M’agradaria comentar algunes tecnologies que em sembles particularment interessants o, perquè no dir-ho, divertides. D’aquí 1 anys, podrem veure quantes d’aquests i quines de noves estan en ús.
Combustible a partir d’algues
algae fuel 02 Els biocombustibles formen part ja de la cadena estàndard de producció d’energia, però tenen el risc que utilitzen plantes i cultius que normalment anirien per menjar. Les algues tenen diversos avantatges: creixen més ràpidament que les plantes terrestres, tenen un contingut en triglicèrids elevat i es poden cultivar en àrees i en condicions en les que no competeixen amb la producció de menjar (1).
És difícil preveure quan hi haurà biocombustible d’algues comercialment disponible, però la marina dels Estats Units ha realitzat proves que han donat un resultat positiu (2). Un estudi, però, qüestiona la possibilitat d’obtenir combustible sense costos ambientals a partir d’algues (3). Esperar i veure.
Reactors nuclears integrals
Integral Fast Reactor Com moltes altres, em vaig trobar amb aquesta idea en un article de George Monbiot (4). Un reactor nuclear integral utilitza com a combustible els residus que les antigues centrals nuclears deixen enrere. L'energia nuclear convencional utilitza només el 0,6% de l'energia continguda en l'urani que l'alimenta. Els reactors nuclears integrals poden usar gairebé tota la resta. Massa bo per ser veritat? Perquè no h’hi ha de construits? Hi ha poques notícies sobre els reactors nuclears integrals, encara que fa poc GE-Hitachi va proposar reciclar el plutoni del Regne Unit amb la construcció d’un reactor amb una tecnologia anomenada PRISMA (5).
SI algun lector té més informació, el convido a comentar aquesta possibilitat
Energia solar
Solar Paint Poc a poc, avança. Només comentar ràpidament algunes novetats que he trobat particularment interessants:
- Un equip d'investigador de la Universitat de Notre Dame ha creat una pintura solar barata que utilitza nanopartícules seminconductores per produir energia. Aviat podrem potser repintar les cases per obtenir energia solar (6).
- Una nova classe de cèl·lules fotovoltaiques permet transformar les finestres en panels solars sense impedir el pas de la llums visible (7).
- Investigadors del MIT creen una "fulla artificial" capaç de separar les mol·lècules d'aigua en hidrogen i oxigen sense necessitar connexions externes (8).
Almenys en aquesta àrea, un futur interessant!
Referències
  1. Algae for your fuel tank: New process for producing biodiesel from microalgae oil. Physorg.com, 10 de gener de 2012.
  2. John Vidal, Cargo boat and US navy ship powered by algal oil in marine fuel trials. The Guardian, 13 de gener de 2012.
  3. Economics, physics are roadblocks for mass-scale algae biodiesel production, study finds. News Services, 5 d'abril de 2011.
  4. George Monbiot, A Waste of Waste, December 5, 2011.
  5. GE-Hitachi Proposes to Burn U.K. Plutonium Stockpile. theenergycollective, 22 de desembre de 2011.
  6. Paint-On Solar Cells Developed. ScienceDaily, 21 de desembre de 2011.
  7. Transparent Photovoltaic Cells Turn Windows Into Solar Panels. The New Yorl Times, 18 de gener de 2012.
  8. Artificial leaf' makes fuel from sunlight. Physorg, 30 de setembre de 2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada