Fa molt de temps, més de 30 anys, vaig llegir un article en una revista de la qual no recordo el nom, fet per un astronauta del qual tampoc no recordo el nom. El que sí recordo és que en aquest article, l’astronauta explicava el sentiment gairebé d’il·luminació que va sentir en veure la Terra des de l’espai, com una petita bola en la que vivia tota la humanitat i com va sentir també que les diferències entre els països esdevenien insignificants. Va ser la primera vegada que em trobava amb la idea que tots els humans tenim més en comú d’allò que ens separa, la qual cosa em va portar, amb el temps a considerar-me un ciutadà del món. També la primera vegada que vaig veure la famosa fotografia de la Terra presa el 7 de desembre de 1972 pels astronautes de l’Apolo mentre viatjaven cap a la Lluna.
Des d’aleshores, he intentat elaborar la idea de ciutadania mundial. He llegit articles I llibres, he visitat webs, m’e afiliat a grups, m’he inscrit al registre de ciutadans del món, I intento defensar tots els projectes que posen la identitat humana per sobre de qualsevol altre identitat nacional, religiosa o cultural.
Què és un ciutadà del món? Hi ha moltes definicions, però el comú denominador de totes elles és que un ciutadà del món es considera un membre de la comunitat de la humanitat, a tot el món, d’un tot més gran que la nació, estat o altre comunitat política amb la qual normalment se’ns associa (1) En les paraules de Nitya Chaitanya Yati: El terme “ciutadà del món” s’entén millor amb una definició negativa que positiva. mentre que d’un ciutadà d’un estat amb fronteres polítiques s’espera que sigui lleial al govern de l’estat al que pertany I s’espera que agafi les armes per defensar-lo dels forans que puguin envair-ne el territori, un ciutadà del món reconeix el món senceer com el propi estat I en principi no reconeix cap menbre de la seva mateixa espècie com a forà a la comunitat mundial a la que pertany (2).
Nosaltres o ells? He arribat a veure aquesta qüestió com a cada cop més irrellevant. La pregunta real és qui som nosaltres I qui són ells. Però en termes de drets I deures, ja no sóc capaç de veure cap “ell” enlloc.
No em sembla correcte pensar en un intercanvi comercial, polític o de qualsevol tipus en el que el “nostre” benefici s’imposi al dels “altres”. Podem ignorar la pobresa, l’opressió, les matances o les violacions simplment perquè els passen als altres mentre que els nostres interessos (els de les nostres empreses, les nostres vendes, la nostra influència) en surten beneficiats? Podem acceptar règims no democràtics I que no respecten els drets humans, fins I tot vendre’ls armes perquè això afavorexi empreses dels nostre país o un segment de la nostra força laboral? Podem mantenir un sistema global de presa de decisions que ens permet manipular les coses en el nostre favor mentre deneguem la veu als altres? Ens hem de preocupar de nosaltres I desentendre’ns d’ells?
Jo dic que no hi ha altres. Hi ha d’haver una manera de buscar el nostre benefici, entenent que “nostre” vol dir de tots, de tota la humanitat i també de totes les formes de vida, com també de les formes de vida, intel·ligents o no amb les que eventualment ens trobarem algun dia.
Hi ha moltes propostes relacionades amb el concepte de ciutadà del món: establir una federació democràtica mundial, crear un parlament mundial, reformar les Nacions Unides, crear, ampliar i aprofundir democràticament unions supranacionals que més endavant en puguin fusionar… Intento donar suport a totes les que em semblen serioses i sinceres. Hi ha també temes difícils, que s’han de reinterpretar des de la perspectiva d’un ciutadà del món, com el tema de la immigració i de les fronteres. Espero anar-ne parlant en el futur.
Per acabar, deixeu-me que us mostri algunes imatges. Els símbols són imporants I molta gent ha intentat creat una “bandera del món” que sigui un símbol dels principis de la ciutadania mundial. Durant anys he estat recollint aquestes propostes I m’agradaria compartir-les amb vosaltres. Si en coneixeu d’altres, si us plau feu-me-les arribar.
Referències
-
Nigel Dower i John Williams (eds.), Global citizenship: A critical introduction. New York: Routledge, 2002.
-
Nitya Chaitanya Yati, citat al web de World Government of World Citizens.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada