dijous, 29 de desembre del 2011

Som 7 mil milions – II (i fi)

GentRead this post in English

Les grans xifres són difícils d’entendre i no és fàcil copsar el significat de 7.000.000.000 de persones. Potser és bo comparar aquesta xifra amb els anys de la Terra: 4.500.000.000 aproximadament (1). Això vol dir que hi ha més persones vives actualment que tots els anys que la Terra porta d’existència.

El que sembla indubtable és que el món i la humanitat tenim dificultats per gestionar aquest nombre de persones. Per viure i viure bé o almenys millor, 7 mil milions de persones necessitem recursos naturals que no sempre són renovables, espai que cal treure espècies d’animals i de plantes que aleshores desapareixen, i una economia en creixement insostenible, sense la qual no hi ha llocs de treball.

És veritat que el problema de l’augment constant de la població sembla haver-se contingut en la mesura que els índex de fertilitat han disminuït pràcticament arreu del món, però no a tot arreu (2).


Figura 1: Nombre de fills per dona a països destacats
Data Source: World Bank's World Development Indicators

Tanmateix, les projeccions asseguren que cap a l’any 2050 serem 9,5 mil milions de persones:

2011 Population Statistics 2050 Population Statistics

GeoHive: Global Statistics / Population Statistics

Això vol dir que hi haurà 2,5 mil milion de persones més al món dintre de 40 anys. És difícil que el món aguanti aquest nivell de població: o bé el nivell de vida serà més equitatiu i aleshores tindrem un problema de recursos o bé les desigualtats es mantindran i aleshores tindrem un problema social i econòmic explosiu.

La població mundial és un àmbit en el que hi ha hagut progressos importants i on les previsions s’han hagut de corregir a la baixa una i altra vegada. Hi ha motius per ser moderadament optimistes, però no per baixar la guàrdia: la població mundial s’hauria d’establitzar i segurament reduïr. Cada país que redueixi la seva població hauria de ser comptat com un èxit. El primer pas és recordar-ho.

Referències

  1. Wikipedia, Age of the Earth, retrived on December, 29, 2011.
  2. Bernard Wasow, East Africa: Left Behind, theGlobalist, December 26, 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada