dissabte, 3 de desembre del 2011

Consens de Barcelona


    Consens de Barcelona M’agradaria presentar en aquesta entrada un document, un esforç realitzat i un projecte en marxa: el Consens de Barcelona.
    Segons els signataris de la Declaració del Consens de Barcelona, entre els quals m’incloc, la situació del món és inacceptable: és estructuralment violenta, inequitativa i insostenible. Estem vivint un dels moments més greus de la història per la seva amplitud i profunditat, en el que plana una greu crisi de la consciència humana i de la responsabilitat humana. No estem en una època de canvis sinó en un canvi d’època. La ciutadania i les comunitats tenim la capacitat i la responsabilitat d’actuar enfront de la crisi múltiple en què estem immersos. 
    Proposem un nou contracte social, polític i econòmic, promogut per la ciutadania i les comunitats, amb els governs, les institucions i les empreses que es vulguin implicar, en els diferents territoris, per construir una alternativa al Consens de Washington.
    Com tot esforç col·lectiu, la Declaració implica compromisos, punts de desacord, prioritats diferents. Tanmateix, com no està d’acord que cal canviar alguna cosa (moltes coses) davant la situació actual de crisi en el món? Us convido a llegir les paraules de presentació originals del projecte i us recomano que visiteu la pàgina d’acció comuna transformadora i firmeu la Declaració 1.0 del Consens de Barcelona.ACT! 
    El Consens de Barcelona

    El projecte ha reunit i consensuat propostes per a fer possibles altres mons desitjables i suggereix accions concretes de transformació social. S'ha portat a terme gràcies a la participació d'unes 250 persones expertes, amb equilibri de gènere i de les diferents regions geoculturals, que han anat teixint una comunitat de diàleg i deliberació per internet, al mateix temps intercultural, multisectorial, multilingüe i plural.
    Durant 2010, els 250 participants han aportat i valorat propostes sobre 5 grans temes clau
    1. Valors i objectius,
    2. Recursos i població,
    3. Política i seguretat,
    4. Economia i finances
    5. Comunicació i cultura.
        Es tracta de plantejar les regles de joc globals que haurien de garantir la cobertura sostenible de les necessitats bàsiques de tota la població mundial.
        El Consens resultant, en la seva primera versió, es va aprovar el maig del 2011 a Barcelona en una trobada, després de presentar-lo en el Fòrum Social Mundial de Dakar i en altres instàncies internacionals, per a influir en els governs i l'opinió pública. 
        Durant 2011 es realitzarà una àmplia difusió de la Declaració del Consens de Barcelona i de les propostes consensuades en els diferents àmbits. S'enfortirà la xarxa, millorant la metodologia utilitzada, es llançarà una Acció Comuna Transformadora (ACT!) i es posaran en marxa Plans de Transició.

      Cap comentari:

      Publica un comentari a l'entrada